Din indkøbskurv er tom.

Forkølelsessår kan smitte via legetøj!


Når børn deler legetøj i institutioner eller hjemme overføres bakterier og vira nemt fra syge børn til raske. En af de mest smitsomme virale sygdomme vi kender til i Danmark, er den virus, der forårsager forkølelsessår, nemlig herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Derfor er der god grund til indføre rutiner i hverdagen, som kan reducere smittefaren.

Umiddelbart forbinder du måske ikke herpes og børn med hinanden. Det skyldes muligvis, at selvom de fleste af os bliver smittede med herpes allerede som børn, er det ikke alle, der får symptomer med det samme. Mange får faktisk ikke deres første egentlige forkølelsessår, før end de rammer puberteten - virussen kan nemlig ligge latent i kroppen på ubestemt tid. Når først man er smittet, så ligger virussen i nervebanerne resten af livet og kan potentielt give udbrud i form af forkølelsessår, når virussen af den ene eller anden årsag “vækkes” fra sin dvale.

Sådan smitter herpes hos børn

Ifølge Statens Serum Institut er op mod 80% af alle voksne danskere smittebærere. Herpes smitter primært ved fysisk berøring, men da virussen også smitter gennem spyt og sekret fra forkølelsessår er risikoen for smitteoverførsel høj både blandt de helt små børn, der putter legetøj i munden, men også hos de lidt større børn, som måske har svært ved at lade være med at pille i et forkølelsessår og ikke får vasket hænder øjeblikkeligt efter kontakt med såret. Rører de inden håndvask ved noget legetøj, så er der fare for at sprede smitten til det næste barn, som rækker ud efter samme stykke legetøj.

Vask legetøjet ofte!

En af de bedste veje til at reducere smittefaren blandt børn er at rengøre legetøjet ofte. Du behøver ikke at bruge skrappe kemikalier for at desinficere og komme smittefaren til livs. De fleste vira og bakterier fjernes let med almindeligt vand og sæbe. Når der er tydelige tegn på, at et forkølelsessår er på vej, så sørg så vidt muligt for, at især babylegetøj ikke deles af flere. Går dit barn i dagpleje, institution eller skole, så kan det være en god idé at gøre de voksne opmærksomme på smittefaren. Særligt hvis dit barn har et begyndende forkølelsessår, som måske ikke ses så tydeligt endnu.

Når det kommer til bestik, glas, drikkedunke og lignende, giver det næsten sig selv, at det ikke bør deles for at undgå at overføre smitte med forkølelsessår. Hvis der er flere børn, som bruger samme service, skal det i hvert fald vaskes grundigt mellem hver brug.

Husk at vaske hænder hyppigt!
Håndhygiejne er selvfølgelig også særdeles vigtigt at have ekstra fokus på for at undgå at sprede smitte med herpes. Hjælp børnene til at få vasket hænder grundigt og ofte. Dette er naturligvis især relevant, når der er synlige forkølelsessår, men det er desværre sådan med herpes, at det faktisk også kan smitte uden, at der er synlige udbrud. Det hører heldigvis til sjældenhederne, men det forekommer og derfor kan man aldrig vide sig sikker. Særligt hos de helt små kan virussen være aktiv i mundhulen, uden at vi som forældre når at opdage det. Har din baby allerede suttet på ranglen eller dukken og med de bedste intentioner delt det spændende legetøj med søster eller bror, ja, så er der altså stor risiko for smitteoverførsel.

Hvor længe kan herpes virus overleve på legetøj?

Det svært at sige, præcis hvor længe den smitsomme virus kan overleve på et stykke legetøj, men som udgangspunkt smitter det primært, hvis der stadig er friskt spyt eller sekret fra et forkølelsessår på legetøjet, når det gives videre fra et barn til et andet.

Kan kemikalier i legetøj fremprovokere herpesudbrud?
Der findes ikke videnskabeligt belæg for at sige, at herpes og forkølelsessår forekommer oftere hos børn, der er i kontakt med legetøj med skadelige kemikalier. Vi ved dog, at udbruddene kommer når immunforsvaret er på overarbejde og derfor kunne man godt forestille sig, at det kan være en medvirkende faktor til at udsætte ellers raske børn yderligere for smittefare og hyppigere tilfælde af forkølelsessår. Når du vælger at købe legetøj uden parabener, phthalater og andre skadelige stoffer, så ved du i hvert fald, at du ikke belaster dit barns krop og immunforsvar unødigt.

I langt de fleste tilfælde er herpes simplex virus en relativt uskadelig sygdom, men for nyfødte kan den være direkte dødelig og i rigtig slemme tilfælde, kan både børn og voksne blive angrebet i eksempelvis øjet eller hjerne og så kan herpes have slemme konsekvenser. Men det er heldigvis yderst sjældent, at det går så galt!

Tal med dine børn om forkølelsessår

Selvom det er helt normalt at have forkølelsessår, så kan børn stadig finde på at drille hinanden og særligt teenagere kan blive ramt af skam og føle sig mere usikre og selvbevidste, når de døjer med forkølelsessår. I de ældre klassetrin kan det forekomme, at nogle elever helt undlader at møde op i skolen, fordi de er så fokuserede på deres udseende og føler sig pinligt berørte over at have et forkølelsessår. Der er nok ingen som synes, at forkølelsessår er specielt klædelige, men husk at tale med dine børn om, at det er helt normalt at få forkølelsessår. Langt de fleste af os, får det indimellem, men særligt de større børn bør også vide, at de bærer et ansvar for ikke at sprede smitten til andre.

please wait...